بنام خدا
در چنین موقعیت بسیار سختى که مسلمانان بیش از هر عصرى نیاز به وحدت و همکارى بر ضد دشمن مشترک داشتند ، « محمد بن عبد الوهّاب » مسلمانان را به جرم توسل به انبیاء و اولیاء الهى ، مشرک و بت پرست قلمداد کرد و فتوا به تکفیر آنان داد و خونشان حلال و قتل آنان را جایز و اموال آنان را جزء غنائم جنگى به حساب آورد و پیروان او به استناد این فتوا هزاران مسلمان بى گناه را به خاک وخون کشیدند که در قسمت بعدى به تفصیل بیان خواهد شد « محمّد بن عبد الوهّاب » در سال 1115 در شهر عُیَینه واقع در صحراى نجد عربستان به دنیا آمد و در سال 1206 دیده از جهان فرو بست گفتنى است که وى مبتکر و بنیانگذار فرقه وهّابیّت نبود بلکه قرنها پیش از او این عقاید یا بخشى از آن توسط برخى از عالمان کج اندیش حنبلى مانند « ابن تیمیّه » و شاگردان او اظهار شده بود ولى باتوجه به مخالفتهاى صریح علماى اهل سنت و شیعه در بوته فراموشى سپرده شده بود و مهمترین کارى که « محمّد بن عبد الوهّاب » انجام داد این عقاید باطل را به صورت یک فرقه و یا مذهب جدیدى در آورد که با تمام مذاهب چهارگانه اهل سنت و مذهب شیعه تفاوت داشت و در تضاد بود او در آغاز کار خویش وقتى به بصره آمد و عقاید خویش را اظهار نمود با مخالفت شدید بزرگان مواجه شد به طورى که مردم علیه او قیام نموده و او را از شهر بیرون کردند « وتجمّع علیه أناس فی البصرة من رؤسائها وغیرهم فآذوه أشدّ الأذى وأخرجوه منها » ( 1 ) . او سپس به بغداد و کردستان وهمدان واصفهان روانه شد و سر انجام به زادگاه خویش برگشت و مردم را به آیین جدید خود فرا خواند ( 2 ) . او در آغاز کار به مطالعه زندگى نامه مدعیان دروغین نبوت مانند « مسیلمه کذّاب » ، « سجاج » « أسود عنبسى » و « طلیحه أسدى » علاقه خاصى داشت . و برخى از اساتید و علماء و حتى پدرش وى را گمراه مىدیدند و مردم را از اطاعت وى بر حذر مىکردند ( 3 ) . اولین کتابى که بر رد عقاید باطل وى نوشته شد توسط برادرش « سلیمان بن عبد الوهّاب » به نام « الصواعق الإلهیّة فی الردّ على الوهّابیّة » بود . پدر « محمّد بن عبد الوهّاب » از عیینه به بخش حریمله انتقال یافت و در سال 1153 ، از دنیا رفت ، وى پس از فوت پدرش محیط را براى اظهار عقاید خویش مساعد یافت ولى اعتراض عمومى مردم که نزدیک بود خونش را بریزند او را ناگزیر کرد تا به زادگاه خویش عیینه باز گردد . و پس از پیمانى که با امیر آنجا « عثمان بن معمّر » بست که هر دو بازوى یکدیگر باشند ، عقاید خود را تحت حمایت او بى پرده مطرح ساخت . اولین کارى که « محمّد بن عبد الوهّاب » انجام داد ویران کردن زیارتگاههاى صحابه و اولیاء در اطراف عیینه بود که از جمله آنان تخریب قبر زید بن خطاب برادر خلیفه دوم بود که با واکنش شدید علماء و بزرگان مواجه گردید و به دنبال آن امیر عیینه به ناچار ، شیخ را از این شهر بیرون کرد . « محمّد بن عبد الوهّاب » منطقه سومى به نام درعیّه ( زادگاه مسیلمه کذّاب ) براى نشر افکار خود برگزید و با امیر این منطقه « محمّد بن سعود » نیاى خاندان سعودى همان پیمانى را بست که با امیر عیینه بسته بود .
1:تاریخ العربیّة السعودیّة : 88
2:رجوع شود به زعماء الإصلاح فى عصر الحدیث : 10 ، تاریخ العربیّة السعودیّة :
3:کشف الارتیاب : 7
بنام خدا
از آنجایى که افکار باطل « ابن تیمیّه » در منطقه شامات که مهد علم و دانش بود ، با انتقادات و اعتراضات علماء و دانشمندان مذاهب مختلف مواجه ، و این امر باعث انزواى « ابن تیمیّه » گردید و افکار و عقاید وى نیز به بوته فراموشى سپرده شد ولى در قرن 12 این افکار در منطقه نجد که عارى از تمدن و فاقد فرهنگ بود ، مجدداً منتشر شد و پس از آن توسط قدرت سعودى و با پشتیبانى قدرتهاى استعمارى به ترویج آن پرداختند طرح مجدد افکار « ابن تیمیّه » توسط « محمد بن عبد الوهاب » در بدترین شرایط تاریخى و اوضاع بسیار نامناسبى صورت گرفت ، چرا که امت اسلام از چهار طرف مورد تهاجم شدید استعمارگران صلیبى قرار داشت و بیش از هر زمان دیگرى نیاز به وحدت کلمه داشت .
انگلیسیها بخش عظیمى از هند را با زور و تزویر از چنگ مسلمانان خارج ساخته و با پایان دادن به شوکت امپراتورى مسلمان تیمورى خواب تسخیر پنجاب وکابل و سواحل خلیج فارس را مىدیدند و لشگر آنان گام به گام به سمت جنوب وغرب ایران پیشروى مىکرد فرانسویها به رهبرى ناپلئون ، مصر و سوریه وفلسطین را با قوّه قهریه اشغال کرده و در حالى که به امپراتورى مسلمان عثمانى چنگ و دندان نشان مىدادند ، در اندیشه نفوذ به هند بودند روسهاى تزارى که مدعى جانشینى سزارهاى مسیحى روم شرقى بودند با حملات مکرّر به ایران وعثمانى مىکوشیدند قلمرو حکومت خویش را از یکسو تاقسطنطنیه وفلسطین و از سوى دیگر تا خلیج فارس گسترش دهند و بدین منظور اشغال نظامى متصرفات ایران وعثمانى در اروپا وقفقاز را در صدر برنامههاى خود قرارداده بودند حتى آمریکائیها نیز چشم طمع به کشورهاى اسلامى شمال آفریقا دوخته و با گلوله باران شهرهاى لیبى و الجزایر ، سعى در رخنه و نفوذ به جهان اسلام داشتند ، جنگ اتریش باعثمانى بر سر صربستان و همکارى ناوگان جنگى هلند با انگلیسیها در محاصره نظامى پایتخت الجزایر نیز در همین دوران بحرانى صورت پذیرفت .
بنام خدا
سلام دوستان
أحمد بن تیمیّه سال 665 ق ، پنج سال پس از سقوط خلافت بغداد در حرّان از توابع شام به دنیا آمد و تحصیلات اولیه را درآن سر زمین به پایان برد . و پس از حمله مغول به اطراف شام و همراه خانوادهاش به دمشق رفت و در آنجا اقامت گزید در سال 698 ه" ق ، به تدریج آثار انحراف در وى ظاهر شد خصوصاً به هنگام تفسیر آیه شریفه ( الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى ) ( 1 ) در شهر حماة ( 2) براى خداوند تبارک و وتعالی جایگاهى در فراز آسمانها که بر تخت سلطنت متکى است تعیین کرد ( 3. . . ) . این تفسیر مخالف آیات قرآن چون : ( لَیْسَ کَمِثْلِهِى شَىْءٌ ) ( 4 ) و ( وَلَمْ یَکُن لَّهُو کُفُوًا أَحَدُم ) ( 5 ) مىباشد که خداوند را از هر گونه تشبیه به صفات مخلوقات باز داشته است انتشار افکار باطل « ابن تیمیّه » در دمشق و اطراف آن غوغایى به پا کرد و گروهى از فقهاء علیه او قیام کرده و از جلال الدین حنفى قاضى وقت محاکمه وى را خواستار شدند ولى وى از حضور در دادگاه امتناع ورزید « ابن تیمیّه » همواره با آراء خلاف خود افکار عمومى را متشنج و معتقدات عمومى را جریحه دار مىکرد ، تا اینکه هشتم رجب سال 705 قضات شهر همراه با وى در قصر نائب السلطنه حاضر شدند و کتاب « الواسطیّة » وى قرائت شد و پس از دو جلسه مناظره با « کمال الدین زملکانى » و اثبات انحراف فکرى و عقیدتى « ابن تیمیّه » وى به مصر تبعید شد . در آنجا نیز بخاطر نشر اندیشههاى انحرافى توسط « ابن محلوف مالکى » قاضى وقت به زندان محکوم گشت ، و سپس در 23 ربیع الأوّل سال 707 از زندان آزاد شد ، ولى بخاطر پافشارى بر نشر عقاید باطلش ، قاضى « بدر الدین » وى را محاکمه کرد و احساس نمود که وى در قضیه توسل به پیامبر گرامى( ص ) ادب را نسبت به حضرت رعایت نمىکند ، بنابراین او را روانه زندان کرد ( 6) .
و عاقبت در سال 708 از زندان آزاد شد ولى فعالیت مجدد وى باعث شد که آخر ماه صفر سال 709 به اسکندریه مصر تبعید شود و پس از هشت ماه به قاهره بازگردد :ابن کثیر مىنویسد : در 22 رجب سال 720 به خاطر فتاواى دور از مذاهب اسلامى به دار السعاده احضار شد و قضات هر چهار مذهب ( حنفى ، مالکى ، شافعى و حنبلى ) او را مذمت و به زندان محکوم کردند ، تا در دوم محرم سال 721 از زندان آزاد گردید . شوکانى از علماء بزرگ اهل سنت مىنویسد : طبق فتواى قاضى مالکى دمشق که حکم به کفر او داده بود ، در دمشق ندا در دادند که هر کس معتقد به عقاید « ابن تیمیّه » باشد ، خون و مالش حلال است « من اعتقد عقیدة ابن تیمیّة حلّ دمه وماله » (7 ) .
1:طه : 5
2:یکصدو پنجاه کیلومترى شهر دمشق
3:او در کتاب العقیدة الحمویّة : 429 مىگوید : إنّ اللّه تعالى فوق کلّ شیء وعلى کلّ شیء وأنّه فوق العرش وأنّه فوق السماء
4:شورى / 11
5:إخلاص : 4
6:البدایة والنهایة : 14 / 47
7: الدرر الکامنة : 1 / 147 ، البدر الطالع : 1 / 67
بنام خدا
پیشرفت اسلام در اروپا و شکست آندلس براى غرب صلیبى بسیار تلخ و ناگوار بود ، و او را به فکر و اندیشه انتقام واداشت و در سالهاى پایانى قرن پنجم ، پاپ رم ، با فرمان حمله به فلسطین ( قبله اول اسلام ) ، صدها هزار مسیحى بر افروخته از کینه دیرینه صلیب را بر ضد توحید از اروپا به راه انداخت تا قدس را قتلگاه مسلمانان سازند ، و به دنبال آن جنگهاى مشهورصلیبى که حدود 200 سال ( 489 - 690 ) به طول انجامید و میلیونها کشته و مجروح بر جاى گذاشت آغاز گشت در همان زمانى که مصر و شام سخت با صلیبیان در گیر بودند ، امت اسلامى بإ؛پپ طوفانى مهیبتر یعنى حمله مغولان به رهبرى چنگیز مواجه گردید که آثار ارزشمند اسلامى را نابود و یا غارت کردند پنجاه سال بعد از آن ( 656 ق ) توسط هلاکو نواده چنگیز ، بغداد به خاک و خون کشیده شد و طومار خلافت عباسى در هم پیچید و سپس بر سر حلب و موصل ( 657 - 660 ق ) همان بلا آمد که بر بغداد گذشته بود. ابن اثیر مورخ مشهور مىنویسد : مصائب وارده بر مسلمین از سوى مغول آنچنان سهمگین بود که مرا یاراى نوشتن آنها نیست و اى کاش مادر مرا نمىزایید (1)گفتنى است که در طول سلطه مغول فرستادگان سلاطین همواره مىکوشیدند که با جلب نظر مغولان و همدستى آنان امت اسلامى را از دو سو تار و مار کنند. افزون بر اینکه مادر و همسر هولاکو مسیحى بودند و سردار بزرگش در شامات ( کیتو بوقا ) نیز مسیحى بود و همچنین اباقاخان ، ( 663 - 680 ) فرزند هلاکو با دختر امپراتور روم شرقى ازدواج کرد و با پاپ و سلاطین فرانسه و انگلیس بر ضد مسلمین متحد شدند و به مصر و شام لشکر کشید و از همه بدتر ( ارغون ) نوه هلاکو ( 683 - 690 ) به وسوسه وزیر یهودیش سعد الدوله ابهرى در اندیشه تسخیر مکه و تبدیل به بتخانه افتاد و مقدمات این دسیسه را نیز فراهم ساخت ، که خوشبختانه با بیمارى ارغون و قتل سعد الدوله آن فتنه بزرگ عملى نشد ( 2 ) الحمد للّه ،در چنین زمان حساسى که کشورهاى اسلامى در تب و تاب این درگیریهاى ویرانگر مىسوخت و مسلمانان مورد حملههاى ناجوانمردانه شرق و غرب قرار گرفته بودند ، « ابن تیمیّه » مؤسس اندیشههاى وهّابیّت به نشر افکار خود پرداخت و شکاف تازهاى در امت اسلامى ایجادکرد .
1:الکامل فى التاریخ : 12 / 358
2:جهت اطلاع بیشتر رجوع شود به کتاب « وهّابیّت ، مبانى فکرى وکارنامه عملى » تألیف دانشمند فرزانه و فقیه توانا حضرت آیت اللّه سبحانى ص 24-21 .
و جهت آگاهى از جنایات مغول و روابط آنان با صلیبیون بر ضد اسلام رجوع شود به کتاب « تاریخ مغول » اثر محقق توانمند آقاى عباس اقبال آشتیانى صص 191 - 197 - 226 به بعد
بنام خدا
وهّابیّت عامل تفرقه میان امتها
ملت مسلمان که با الهام از رهنمودهاى حیاتبخش اسلام توانسته بود پیوند اخوت در میان خود ایجاد نماید و در پرتو کلمه توحید و توحید کلمه در برابر تهاجم سنگین صلیبیان و قساوتهاى ثنویان ( مغول ) ثابت و استوار بماند .
با کمال تأسف با ظهور مکتب وهّابیّت در قرن هفتم این وحدت در هم شکسته شد ، و با اتهام نادرست بدعت و شرک به مسلمانان ، ضربات جبران ناپذیرى به صفوف به هم پیوسته آنان وارد ساخت ، و با نابودى آثار بزرگان دین و کاستن از مقام انبیاء و اولیاء ، در خدمت استعمار شوم غرب و دشمنان دیرینه اسلام در آمد .
در قرن 12 « محمّد بن عبد الوهّاب » مروج اصلى افکار وهّابیّت ، مسلمانان را به جرم توسل به انبیاء و اولیاء الهى مشرک و بت پرست قلمداد کرد و فتوا به تکفیر آنان داد و خونشان حلال و قتل آنان را جایز و اموال آنان را جزء غنائم جنگى به حساب آورد ، که در نتیجه این فتوا ، هزاران مسلمان بى گناه به خاک وخون کشیده شد .
و امروز مفتیان سعودى که عملاً در خدمت بیگانگان قرار گرفتهاند با فتوا به حرمت ازدواج با شیعه ، و نجاست ذبیحه آنان ، و حرمت پرداخت زکات به فقراء شیعه ، راه هر گونه وحدت را مسدود مىکنند( شیخ عبد اللّه جبرین ، عضو دارالافتاى عربستان ، در پاسخ به استفتایى که درباره مجزى بودن پرداخت زکات و صدقات به فقراى شیعه از اوشده است مىگوید : « زکات نباید به کافر و بدعتگذار پرداخت شود و رافضیان . . . بدون شک کافرند . . . لذا اگرصدقه بهایشان پرداخت شده باشد باید اعاده شود ؛ زیرا این صدقه به کسى داده شده که از آن براى کفر کمک مىگیرد و در حال جنگ با اسلام وتسنن است ؛ پرداخت زکات به این گروه حراماست ».گفته مىشود : وى فتواهاى دیگرى نیز بر ضد شیعه صادر کرده است ، که از آن جمله مباح شمردن قتل شیعیان است . (1)هیأت دائم افتاء سعودى در پاسخ به استفتائى در ازدواج با شیعه مىنویسد : « لایجوز تزویج بنات أهل السنّة من أبناء الشیعة ولا من الشیوعیّین ، وإذا وقع النکاح فهو باطل ، لأنّ المعروف عن الشیعة دعاء أهل البیت ، والإستغاثة بهم ، وذلک شرک أکبر » (2)
ازدواج اهل سنت با شیعه و کمونیستها جایز نیست و اگر ازدواجى صورت گرفته ، باطل است ، چون عادت شیعه توسل به اهل بیت است و این بزرگترین شرک به شمار مىرود .
با اینکه این لجنه در پاسخ به ازدواج با یهودى و مسیحى پاسخ داده است که : « یجوز للمسلم أن یتزوّج کتابیّة - یهودیّة أو نصرانیّة - إذا کانت محصنة وهی الحرّة العفیفة » (3)ازدواج مسلمان با اهل کتاب اعم از یهودى و نصرانى ، در صورتى که اهل فحشاء نباشد ، جایز است .
و یا در کتابى که با حمایت حاکمان مکه و مدینه در همین سالهاى اخیر به نام « مسألة التقریب » (4)منتشر شد ، اولین پیش شرط وحدت و تقریب با شیعه را إثبات مسلمان بودن شیعه دانستهاند .
بدیهى است مادامى که نگرش آنان به شیعه یک نگاه برون مذهبى است و با تبعیت از اسلاف خود ، شیعه را بدتر از یهود مىدانند و وجدان بشرى را زیر پا نهاده و با دشمنان قسم خورده اسلام همصدا گردیدهاند چگونه مىشود به تقریب مذاهب اسلامى و وحدت مسلمین دست یافت؟
چه خوش بى مهربانى از دو سر بى * که یک سر مهربانى درد سر بى
1: ( برگزیده اخبار ، شماره 16 ص 13 ، مورخ 7 / 9 / 80 . ) .
2: ( فتاوى اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء : 18 / 298 ) .
3: ( فتاوى اللجنة الدائمة للبحوث العلمیّة والإفتاء : 18 / 315 ) .
4: ( کتاب « مسألة التقریب بین أهل السنّة والشیعة » رساله فوق لیسانس دکتر قفارى است که این کتاب در سالهاى اخیر در کشور سعودى ، مکرر چاپ شده است . جهت آگاهى بیشتر به ج 2 ص 253 ، از چاپ پنجم مراجعه شود )
بنام خدا
چشم انداز مذهب شیعه
یکی از انگیزه های تهاجم وسیع وهّابیت بر ضدّ مذهب اهل بیت (ع) ترس و وحشت انها از گسترش فرهنگ برخواسته از قران در میان جوانان و دانشمندان تحصیل کرده و استقبال انان از این مکتب نورانی مطابق با سنّت راستین محمّدی (ص) می باشد که چند نمونه را در اینجا می اورم
الف : دکتر عصام العماد ، فارغ التحصیل دانشگاه «الامام محمدبن سعود»در ریاض و از شاگردان بن باز (مفتی اعظم سعود) و امام جماعت یکی از مساجد بزرگ صنعا و از مبلّغین وهابّیت در یمن که کتابی نیز در اثبات کفر و شرک شیعه تحت عنوان ( الصلة بین الا ثنی عشریة و فرق الاغلاة) نوشته است با اشنایی با یکی از جوانان شیعه ، با فرهنگ شیعه اشنا شده و از فرقه وهابّیت دست کشید و به مذهب شیعه مشرّف گردید . دکتر عصام در کتابی که به همین مناسبت تأ لیف نموده ، می نویسد:« با مطالعه کتابهایی که وهابّیت در سالهای اخیر نوشته اند ، به یقین در می یابیم که انان احساس کرده اند که تنها مذهب اینده ،همان مذهب شیعه امامیه است، وهنگامی که کتابهای برادران وهابّی را می خوانیم بر یقین ما افزوده می گردد که اینده از انِ مذهب تشیع می باشد زیرا انان ،خود وسیله انتشار سریع واشنایی با مذهب تشیع در بین وهابّیان می باشند (1)
ب: اقای شیخ ربیع بن محمّد ، از نویسندگان بزرگ سعودی می نویسد: انچه که باعث فزونی شگفتی من گردید این است که برخی از برادران وهابّی وفرزندان شخصّیتهای علمی و دانشجویان مصری ، اخیراً به سراغ مکتب تشیّع رفته اند(2)
ج: شیخ محمد مغراوی از دیگر نویسندگان مشهور وهّابی میگوید: با گسترش مذهب تشیع در میان جوانهای مشرق زمین ،بیم انرا داریم که این فرهنگ در میان جوانان مغرب زمین نیز گسترده گردد(3)
د:دکتر ناصر قفاری استاد دانشگاههای مدینه مینویسد :اخیراً تعداد زیادی از اهل سنّت به طرف مذهب شیعه گرایش پیدا کرده اندو اگر کسی کتاب « المجد فی تاریخ البصرة و نجد» را مطالعه کند به وحشت می افتد که چگونه برخی از قبایل عربی به صورت کامل ،مذهب شیعه را پذیرفته اند(4)
ه: جالبتر از اینها سخن شیخ مجدی محمد علی محمد نویسنده بزرگ وهّابی است که می گوید: یکی از جوانهای اهل سنّت با حالت حیرت ،نزد من امد و انگیزه حیرت اورا جویا شدم ،دریافتم که دست یک شیعه به وی رسیده است و این جوان سنّی تصوّر کرده است که شیعیان فرشتگان رحمت وشیر بیشه حقّ می باشند (5)
1: المنهج الجدید و الصحیح فی الجواد مع الوهّابیین صفحه 178
2: مقدمه کتاب «الشیعه الامامیه فی میزان الاسلام»صفحه 5
3: مقدمه کتاب «من سبّ الصحابةو معاویة فاُمُّه هاویةً» صفحه 4
4:مقدمه«اصول مذهب الشیعة الامامیةالاثنی عشریة»جلد اول صفحه 9
ه:انتصارالحقّ : جلد اول : صفحه 11 و14
بنام خدا
گسترش تهاجم به شیعه بعداز انقلاب اسلامی و انگیزه های ان
علماء و اندیشمندان اهل سنّت ،از دیر باز ، نگاهی نقّادانه به فرهنگ ومعارف شیعی داشته اند وهمواره سوالات وشبهاتی را مطرح کرده اند . این رویکرد با ظهور وهابیّت در شبه جزیره عربستان ، روند وسیع ترو شدید تری به خود گرفته است و پس از پیروزی انقلاب پر شکوه ایران این هجمه با روشهای مدرن و بااستفاده از رسانه های عمومی مانند اینترنت و ماهواره در سطح خیلی وسیع گسترش یا فته است و این بدین جهت است که مخالفین مکتب اهل بیت ، هرگز تصوّر نمی کردند که فرهنگ غنی شیعه بتواند ملّت ایران را این چنین به صحنه بیاورد که با دست خالی ، ولی با قلبی اکنده از ایمان و عشق به اسلام ، طومار حکومت تا به دندان مسلّح را در هم بپیچد وبه جای ان ، حکومت اسلامی بر پایه فقه شیعه تأسیس نماید . و به همین جهت ، مخالفان مکتب اهل بیت ، وقتی با گسترش فرهنگ تشیّع ، موقعیّت خود را در خطر می بینند ، با تأ لیف کتا بهای ضدّ شیعی ِ مملوّ از تهمت وافتراء ودروغ ،سعی در مخدوش نمودن چهره نورانی مذهب شیعه در سطح جهانی دارند
و بر همین اساس بنا شد تا بحثی در این مقوله شروع کرده و در این باب مباحثی گفته شود ، که البته با نظرات دوستان میتواند پر بار گردد
بازدید دیروز: 1 کل بازدید :73333
یک شوخی بیجا ولی مفید [727]
زلزله نعمت الهی یا عذاب الهی [217]
چند نکته محتوایی در وبلاگها [55]
جدایی دین از سیاست آری یا خیر؟؟؟ [124]
تفسیر شب قدر [46]
شب خواستن از خدا [46]
[آرشیو(7)]
یک لحظه با یک طلبه!
خاطرات من
مرکز دانلود رایگان فیلم و کلیپ جالب دوربین مخفی ، موبایل و ...
سیب خیال
گواهینامه رانندگی بین المللی 20 ساله (بین المللی کردن گواهینامه)
امام مهدی (عج)
.: شهر عشق :.
فقط عشقو لانه ها وارید شوند
پتی آباد سینمای ایران
اسطوره عشق مادر
السلام علیک یا حبیبی یا رسول الله !
نور
سایت محمد رضا آقابیگی
مقالات مشاوره و روانشناسی و اختلالات روانی و رفتاری
سوادکوهی ریکا
صل الله علی الباکین علی الحسین
سکوت عشق
پایگاه اطلاعاتی و کاربردی شایگان
عدل الهی
امیدزهرا omidezahra
ESPERANCE
نکته هایی از قرآن
دهاتی
امین نورا (پسر سیستان)
ایــ عزیـــــز ـــــــران
اموزش . ترفند . مقاله . نرم افزار
صبح امید
موج آزاد اندیشی اسلامی
درآمد بالا و سالم در اینترنت
تا ریشه هست، جوانه باید زد...
خلوت تنهایی
اس ام اس سرکاری اس ام اس خنده دار و اس ام اس طنز
دنیا به روایت یوسف
بازی بزرگان
به خود آییم و بخواهیم،که انسان باشیم...
گروه پژوهش های اسلامی نورالطریق
آخرین خبرها last news